Emlak vergisi, bir mülkün mülkiyetine dayalı olarak yıllık olarak ödenen bir vergidir.

Muhatabının belediyeler olduğu  emlak vergisi, arazi vergisi, konut geliri vergisinin yerini aldı.

Hem arazi hem de binalar emlak vergisine tabidir. Sulu arazilerin yanı sıra tarım veya ormancılık amacıyla kullanılan araziler emlak vergisinden muaftır, söz konusu araziler üzerinde bulunan binalar ise emlak vergisine tabidir. Gayrimenkulün gelir elde etmek için kullanılması şartıyla, emlak vergisi gelir vergisinden düşülebilir.

Gayrimenkul sahibi emlak vergisine tabidir. Belediyeler, belediye arazisi üzerinde bulunan gayrimenkuller için emlak vergisi ödemekle yükümlü değildir.

Belediye meclisleri, kanunla belirlenen bir aralık dahilinde ilgili emlak vergisi oranlarını belirlemekten sorumludur. Vergi mevzuatında tanımlanmış iki emlak vergisi oranı kategorisi vardır: kalıcı konutlar dışındaki arazi ve binalar için genel emlak vergisi oranı ve kalıcı konutlar için emlak vergisi oranı. Belediyeler ayrıca, ağırlıklı olarak santraller, boş şantiyeler ve geçici konutlar için emlak vergisi oranları belirleyebilir.

SON DAKİKA  Ferdi İskan Harcı Ne Demek?

Emlak vergisi, emlak vergisi oranı ile belirlenen gayrimenkulün vergilendirilebilir değerine dayanmaktadır. Vergilemenin değeri kanunlarda yazan maddelere göre önceki yılda uygulanan hesaplama esaslarına göre belirlenir.

Emlak vergisi ne kadar sürede ödenir? sorusu hakkında yazdığımız bu yazımızda size emlak vergisiyle alakalı çeşitli bilgiler sunduk. Hayatımızın her alanında var olan vergilerden biri olan emlak vergisini artık daha iyi biliyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Yatırım Amaçlı Gayrimenkul Ne Demek?

Gayrimenkul ülkemizde altınsan sonra en çok tercih edilen yatırım yöntemi olarak bilinmektedir.…

Edinme Sebebi Tesis Kadastrosu Ne Demek?

Tapu ve Kadastro belgelerinde birçok farklı terim bulunmaktadır. Edinme Sebebi Tesis Kadastrosu…

Çöp Vergisini Kiracı Öder Mi?

Çöp vergisi, belediyeler tarafından evsel atıkların toplanması, taşınması, işlenmesi ve bertaraf edilmesi…