Sevk ve iskân kanunu diğer adıyla göç kanunu olarak bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti içindeki Ermeni unsurları bu kanunla devletin sınırları dışına çıkarmıştır. Kanun 27 Mayıs 1925 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Osmanlı Devleti’nin savaş durumunda kendisine cephe alma tehlikesi bulunan unsurlar ile mücadelesi sonucu çıkartılmıştır. Birçok farklı etnisiteye ev sahipliği yapan imparatorluk en azından iç isyanların önüne geçmeyi amaçlamıştır.

Sevk ve İskân Kanunu Uygulaması

Temelde geçici bir kanun olarak karar verilmiş ve takvimi vekayi de yayımlanmıştır. Kanunun ilk iki maddesi tüm niyetleri açıkça ortaya koymaktadır. İlk maddede düzeni bozan silahlı milist grupların dağıtılması öngörülmektedir. İkinci madde de ise toplu halde göçün gerektiği vurgulanmaktadır. İlk başta isyan eden gruplar etkisiz hale getirilirken sonraları isyan sayıları artmaktadır. Bu nedenle ilk olarak Kafkas cephesinde uygulanmıştır.

SON DAKİKA  Edinme Sebebi İntikal Ne Demek?

Sevk ve İskân Kanunu Hakkında Değerlendirmeler

Bu kanun kapsamında Ermeni unsurlar sıra ile ülke dışına çıkarılmıştır. Bu çıkarma işlemi sıra ile yapılmıştır. Önce yaşlılar ve çocuklu kadınlar tehcire tabi tutulmuştur. Osmanlı Devleti bu zorunlu göç işlemi tamamlanana kadar Ermeni unsurların tüm ihtiyaçları ile ilgilenmiştir. Ermeni genç erkekler göce başladığında ise bir sürü sorun yaşanmıştır. Ermeniler geçtikleri köylerde olaylar çıkartmıştır. Osmanlı Devleti bu olayları bazen cebren bastırmıştır. İkiyüzlü dünya bu olaya Ermeni soykırımı demektedir. Kanun ve uygulanması bu şekilde yaşanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir