Bir yörede yaşayan kişilerin koruma amaçlarına uygun doğada yaşamasına hatta faydalanmasına izin verilen yerlerdir. Bu alanlar korunurken yöre insanının geleneksel yaşamına devam etmesi de sağlanmaktadır. Koruma alanlarının bir diğer adı herkes tarafından bilinen SİT alanlarıdır. Bu alanlar jeopolitik dönemler kalmaktadır. Bu alanlara ev yapılmasına, alan koruma dışına çıkarılmadan izin verilmemektedir.
Doğal Koruma Alanı Sınırları Nasıl Belirlenir?
Bu alanlar yeni yönetmelikler sayesinde daha aktif koruma statüsü kazanmaktadır. Alanlar yapılarına göre 3 farkı sınıfta incelenmektedir. Bu sınıflar;
- Kesin korunacak hassas alanlar; Bu alanlara kesinlikle yeni yapılara izin verilmemektedir. Bu alanlarda tabiri caizse bir çivi dahi çakmak mümkün değildir.
- Nitelikli doğal koruma alanları; birçok farklı kriteri karşılamak koşuluyla yapılaşmaya ender izin verilen alanlardır.
- Sürdürülebilir Kontrollü ve Kontrollü Kullanım Alanları; bu alanlar özellikle turizm bölgesi olarak kullanılmaktadır. Bu alanlar sadece koruma alanlarına yakın olarak görsel bütünlüğü tamamlamaktadır. Bu alanda yapı ya da turistik tesisler yapılmaktadır.
Nitelikli Doğal Koruma Alanlarının Özellikleri Nelerdir?
Bu alanlar tarih öncesi devirlerden kalmaktadır. Ülkemizin turistik anlamda ön plana çıkmasında etkin rol oynamaktadır. Bu alanların en temel özellikleri birçok farklı zamana ev sahipliği yapmalarıdır. Bu alanlar tarihi bugüne getiren yerlerdir. Jeopolitik devirlerden bakiye olarak günümüze ulaşmaktadır. Geçmişe dönük arkeolojik çalışmalara ev sahipliği yaptığı için hayati önem arz etmektedir. Bu alanlar yer altı zenginlikleri ile ünlenmektedir.