İskân hududu kelime manası olarak yerleşme alanı olarak tanımlanmaktadır. Geniş manada ise bir yapının iskânı alınacak olan tüm unsurlarının sınırlarına denmektedir. Yerleşme alanı olarak tanımlanan bu hudut iskâna açılan yeri de tarif etmektedir. İskâna açılan alanını içerisinde yer alan ve genişlemeye açık olan alanların tümünü de ifade etmektedir.

İskan Hududu Nasıl Belirlenir?

Bu alanların alanları belediyelerin içerisinde yer alan imar hatta iskân müdürlüklerince çizilmektedir. Şehrin ne yöne doğru gelişeceği bu kurumun alacağı karar ölçüsünde belirlenmektedir. Bir şehrin imar yapısı belirlenirken tüm alanları aynı anda imara açılmamaktadır. Süreç içerisinde öngörülerle belirlenmektedir. Şehrin aldığı göç iş sahalarına olan yakınlığı ya da doğum artış hızı bu karaların alınmasında etkili olmaktadır. Buradan anlaşılacağı üzere iskân hududu şöyle anlaşılmaktadır. Bir şehrin imar alanı içerisinde yer alan ve yerleşilmeye elverişli tüm bölgeler iskân hududunu oluşturmaktadır. Bu kavram değerlendirilirken alanın yerleşik oturanları ya da yerleşecekleri değil tümü hesaba katılmaktadır.

SON DAKİKA  Gayrimenkul İlişkilendir Ne Demek?

İskan Hududu Önemi Nedir?

İskân hududu diğer bir görevi itibariyle imar alanı içerisinde sınır çizici rol üstlenmektir. Bu rol gereği iskân alanında yapımına izin verilen alan ile izin verilmeyen alanı ayırmaktadır. Buradaki alanın zamanla parselizasyonu yapılacaktır. Bu arazinin belirlenmesi buraya gelecekte inşaat izni verileceğinin de en büyük göstergesidir. Yatırım yapmak ya da bina dikmek isteyen kişilerin sürekli olarak bu konunun üzerinde durmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir