Fırın boya son zamanlarda kullanımı gittikçe artan bir boya olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu boyanın ismi fırınlanmasından gelmektedir. Isıya dayanıklı yüzeylerde kullanımı göze çarpmaktadır. Toz şeklinde bir boyanın malzemenin üzerine serpilmesi ve sonrasında fırına atılmasıyla kullanılmaktadır. Fırına atılan toz boya ısındıkça zeminin üzerine dağılmaktadır. Böylelikle boyama işlemi yapılmaktadır. Fırın boyanın üzerine farklı boya türleri de isteğe göre uygulanmaktadır. Bu boya özellikle sprey ya da yağlı boyayı kaldırmaktadır.

Fırın Boya Nerelerde Kullanılmaktadır?

Fırın boya her şeyden önce otomotiv sektöründe vazgeçilmez olarak bilinmektedir. Bu boyanın en temel özelliği uygulandığı zemini sarmalaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kaporta da kullanımı yaygındır. Fırın boyalar otomotiv yedek parça sektörünün de ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bir diğer kullanım alanı da beyaz eşyalardır. Beyaz eşyalarda oluşan deformelerin giderilmesi için lokal şekilde uygulanmaktadır. Tam rengi almadığı takdirde üzerine uygulanan diğer boyalar sayesinde renk uyumu yakalanmaktadır.

SON DAKİKA  Küllü Boya Ne Demek?

Fırın Boya Üzerine Boya Sureci

Fırın boya kemikleşme denilen olaydan sonra diğer boyalarla kullanılmaktadır. Öncelikle boyanmak istenen parça üzerine serpilerek fırına atılmaktadır. Fırında yaklaşık bir saat kalmaktadır. Daha sonra soğumaya bırakılmaktadır. Bazen reaksiyonlar yaratılarak anında kemikleşme sağlanmaktadır. Bu işlemden sonra sprey boya yardımıyla istenilen renge boyamak mümkündür. Parça boyaması şeklinde olduğundan kat üstüne kat vurulması mümkün olmaktadır. Kuruma süreci tamamlandıktan sonra ikinci kat vurularak işlem sonuca ulaşmaktadır.

4 comments
  1. Fırın boya kullanımı gerçekten de çok pratik ve etkili bir yöntem gibi görünüyor. Özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe sıkça kullanılması, bu boyanın ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor. Üstelik üzerine diğer boya türlerinin uygulanabilmesi de oldukça avantajlı bir nokta. İşte bu yüzden fırın boya üzerine boyama sürecinin bu kadar kolay ve esnek olması da çok güzel.

  2. Fırın boyanın üzerine boya yapılırsa daha sağlam ve dayanıklı bir sonuç elde edilebilir.

  3. Bu makaleyi okuduktan sonra fırın boya hakkında daha fazla bilgi sahibi oldum. İlginç bir boya çeşidi olduğunu ve özellikle otomotiv sektöründe sıkça kullanıldığını öğrendim. Fırın boya üzerine başka boyaların da uygulanabildiğini ve renk uyumu sağlandığını öğrenmek de güzel oldu. Teknik süreci de merakımı giderdi. Çok bilgilendirici bir makale olmuş, teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Sirke İle Alçı Nasıl Çıkarılır?

Alçı uygulama esnasında evin bazı bölümlerine tozmaktadır. Toz şeklinde bir materyal olduğu…

Mimari Restoratör Ne Demek?

Restoratör kelime manası olarak restore eden demektir. Geniş manada ise tarihi yapıları…