Şimdilerde kredi kullanmak veya yakın zamanda nakit sorununu çözmek isteyen kişiler tarafından zorunlu ipotek konusu sürekli araştırılmaktadır. Bu noktada zorunlu ipotek için henüz ortaya çıkmamış ya da halihazırda yaşanan sorunlara dair gayrimenkul üzerinden alacakların garanti altına alınmasıdır. Ayrıca kişiler, gayrimenkullerinin satılmasını talep ederek de elde edilen gelir üzerinden kendilerini garantiye alabilmektedirler.

İki tarafın anlaşmaya vardığı ipotek işlemlerinde mülkiyet devri söz konusu olduğunda bu alışveriş, tapu sicilinde tescil edilememektedir. Zorunlu ipotek durumunun sağladığı en önemli avantajlardan biri de gayrimenkulün el değiştirmesinde dahi ipoteğin varlığının devam etmesidir. Kısacası zorunlu ipotek durumu, bir ev, arazi veya gayrimenkul türlerinin satın almak ve sürdürülebilmesi için kullanılan krediyi ifade etmektedir.

SON DAKİKA  Köşe Parsel Ne Demek?

Zorunlu İpoteğin Özellikleri Nelerdir?

Zorunlu ipoteğin en önemli özellikleri arasında söz konusu olan gayrimenkulün mutlaka tapu müdürlüğü tarafından kayıt altına alınması yer almaktadır. Ayrıca tapu sicil kaydının olmadığı gayrimenkuller de taşınır bir eşya statüsünde kredi anlamında kabul edilebilmektedir. Bunların yanı sıra zorunlu ipotek durumunun sadece borçlu kişinin malvarlığı üzerinden tesis edilmediği ve rızası bulunan 3. Kişilerin de malvarlığı ipotek işlemlerine dahil olabileceği bilinmektedir.

Zorunlu ipotek durumunda gayrimenkulün alacaklısı konumunda olan şahıs, ilgili mülkün değerinin düşmemesi adına bazı tedbirlere de başvurabilmektedir. Uyarılarda bulunmamasına rağmen gayrimenkul sahibi tarafından gerekli tedbirlerin alınmadığını gören alacaklı, kendi başına tedbir alma özgürlüğüne de sahip olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Muhteviyat Deprem Ne Demek?

Türkiye, Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunan bir ülkedir. Anadolu Fay Zonu, Avrupa…

Bu Parsel Büyük Ova Koruma Alanındadır Ne Demek?

Vadiler ile yarılmamış, düz, geniş topraklar Ova olarak isimlendirilir. Yüksek rakımda ya…