Bu sorumluluk kira sözleşmesine ve yürürlükteki kanunlara göre belirlenir. Kiracı, kira süresi boyunca kiraladığı konutun elektrik tesisatlarını normal şartlarda kullanmalı ve herhangi bir arıza durumunda bunu ev sahibine bildirmelidir.

Kiracı normal kullanım dışında bir şekilde elektrik arızası meydana getirdiğinde veya kiraladığı konutta herhangi bir değişiklik yaptığında (örneğin, elektrik tesisatını değiştirdiğinde), bu durumda sorumluluk kiracıya ait olabilir.

Kiracı ayrıca, kiraladığı konutta yaşanan bir elektrik arızasından doğrudan sorumlu olabilecek davranışlarda bulunduğunda da sorumluluğu üstlenir. Örneğin, kiraladığı konutun elektrik tesisatı üzerinde yapacağı işlemler sonucu oluşan arızalar için sorumlu tutulabilir.

Bu nedenle, kiracı elektrik tesisatı ve diğer elektrikli cihazlarını normal şekilde kullanarak ve herhangi bir değişiklik yapmadan önce ev sahibiyle iletişime geçerek izin alarak, elektrik arızalarından sorumluluğu azaltabilir.

SON DAKİKA  Gayrimenkul Aracılık Sözleşmesi Ne Demek?

 

Elektrik Arızası Durumunda Kiracı ve Ev Sahibi Arasındaki Hak ve Yükümlülükler

 

Elektrik arızası durumunda kiracı ve ev sahibi arasındaki hak ve yükümlülükler, kira sözleşmesine ve yürürlükteki kanunlara göre belirlenir. İşte elektrik arızası durumunda kiracı ve ev sahibinin hak ve yükümlülükleri:

Kiracının Hak ve Yükümlülükleri:

Kiracı, elektrik arızası meydana geldiğinde ev sahibini hemen bilgilendirmelidir.

Kiracı, elektrik arızası nedeniyle oluşan masrafları karşılamakla yükümlü değildir, ancak kendi kusurundan kaynaklanan arızalarda sorumlu olabilir.

Kiracı, arıza nedeniyle evin kullanımına ara verildiği süre boyunca kira bedelini ödemekle yükümlüdür, ancak arızanın tamir süresine göre kira bedelinde indirim talep edebilir.

SON DAKİKA  Lsv Dükkan Ne Demek?

Ev Sahibinin Hak ve Yükümlülükleri:

Ev sahibi, kiraladığı konutun elektrik tesisatı ve diğer elektrikli cihazlarının düzenli bakımını yapmakla yükümlüdür.

Elektrik arızası nedeniyle evin kullanımına ara verildiği süre boyunca ev sahibi, kiracının kira bedelini indirebilir veya kiracıya arızanın giderilmesi için uygun bir süre tanıyabilir.

Ev sahibi, elektrik arızasını gidermekle yükümlüdür. Ancak kiracının kendi kusuru nedeniyle oluşan arızalar için kiracıdan arızanın giderilmesi için masraf talep edebilir.

Elektrik arızası durumunda, kiracı ve ev sahibi arasında oluşabilecek anlaşmazlıkların çözümü için genellikle arabuluculuk yolu tercih edilir. Ancak, anlaşmazlık devam ederse, taraflar yasal yollara başvurabilirler.

3 comments
  1. Bu konuda bilgiler oldukça açıklayıcı ve doğru bir şekilde sunulmuş. Teşekkür ederim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir