Emlak Yetki belgesi ya da diğer adıyla gayrimenkul yetki belgesi olarak anılmaktadır. Genellikle emlakçılar tarafından alınması önem arz etmektedir. Bu belge son zamanlarda yetki belgelerinin içinde en çok rağbet gören belgedir. Bu belgeyi almak için öncelikle bir eğitimden geçmek gerekmektedir. Eğitim sonrası yapılan sınavda başarı sağlayan kişiler belgeyi almaya hak kazanmaktadır. Belgenin alınması için TTBS sistemine başvuru yapılması gerekmektedir.

Emlak Yetki Belgesi Nedir?

Emlak Yetki belgesi merdiven altı emlakçılığın önüne geçmek için zorunlu olarak verilen sertifikadır. Bu belge rekabette eşitliğin sağlanması için önem arz etmektedir. Belge ile emlakçıların mesleki yeterliliğe sahip olduğu anlaşılmaktadır. Bu belge emlakçıların meslek etiğine uygun davranması için eğitim aldığını göstermektedir. Ticari taşınmaz yönetmeliği nedeniyle bu belge emlakçılara şart konulmaktadır. Emlak Yetki belgesi almak için gerekli şartlar ise şunlardır.

  • Emlakçılar odasına ya da ticaret odasına kayıt olmak. Bu odalara kayıt yapılırken iştigal alanı emlakçılık olarak yazılması gerekmektedir.
  • İşletmenin bulunduğu vergi dairesinin yetki alanları içerisinde vergi mükellefi olmak. Bu mükellefiyet kurumlar ya da gelir vergisi yönünde olmak zorundadır.
  • Bu belgeyi almak için başvuran emlak ofisinde en az bir adet 5 seviye uzman bulunmaktadır. Sorumlu emlak danışmanlığı yapan işyerlerinde aranan diğer şartlar ise şunlardır.
  • Yüz saatten az olmamak şartıyla eğitim almak.
  • 18 yaşını doldurmuş olmak. Bununla birlikte medeni hakları kullanma konusunda kısıtlamaya maruz kalmamak.
  • Başvuran kişi hakkında sabıka kaydı olmaması gerekmektedir.
  • Emlak sektörü alanında en az danışman pozisyonu olarak çalışmış olmak gerekmektedir.
SON DAKİKA  Gayrimenkul İşgal Ne Demek?

Emlak Yetki Belgesi Almak İçin Gerekli Belgeler

Resmi belgelerin alınması için bazı belgeler ile başvurulmaktadır. Bu belgelerin ilki öğrenim durum belgesidir. Emlak Yetki belgesi almak için en az lise mezunu olmak gerekmektedir. Lise ya da dengi okullardan mezun olmayan kişiler bu belgeyi alamamaktadır. İlgili meslek odalarından alınan mesleki yeterlilik belgesi de dosyaya eklenmesi gereken evraklardandır. Meslek odaları ya da ticaret odasından güncel alınan faaliyet belgesi de önem arz etmektedir. Emlak danışmanı olarak çalışmak hatta çalışılan işletmeden SGK fokumu almak gerekmektedir. Bu belgede yapılan işin niteliği kesinlikle emlak danışmanı yazmak zorundadır. Son olarak dosyaya 100 saatlik kurs bitirme sertifikası eklenmelidir. Kimlik fotokopisi ile birlikte dosya tamamlanmaktadır. Dosya ilgili kuruma teslim edilerek onaylanması beklenmektedir.

SON DAKİKA  Şofben Arızasını Kiracı mı Öder?

Emlak Yetki Belgesi Nerden Alınır?

Ülkemizde emlak Yetki belgesi verme konusunda yetkili kurum Milli Eğitim Bakanlığıdır. Mili eğitim bakanlığı bu yetkiyi ne yazık ki bazı özel eğitim kurumları ile paylaşmaktadır. Bu kurumlar 100 saatlik temel eğitim vererek adayları merkezi sınava sokmaktadır. Bu sınavda başarılı olan kişiler başarı belgeleri ile birlikte dosya hazırlamaktadır. Hazırlanan bu dosya il milli eğitim müdürlüğüne teslim edilmektedir. İl millî eğitim müdürlüğü gerekli tetkikleri yaparak olur vermektedir. Bu işlemden sonra bakanlığın ilgili bölümü belgeyi onaylayarak sisteme geçmektedir. Burada emlakçıların dikkat etmesi gereken husus eğitim kurumlarının yetkisinin olmasıdır. Adaylar ehliyet mantığı ile bu belgeye sahip olmaktadır. Dolayısıyla kayıt yaptırırken yetki belgesi sorulması gerekmektedir.

SON DAKİKA  Yatırım Amaçlı Gayrimenkul Ne Demek?

Emlak Yetki Belgesi Fiyatları

Bu türlü belgeler için devlet tek fiyat belirlemektedir. 2022 yılında bu belgenin fiyatı 250 Türk Lirası olarak belirlenmektedir. Bunun dışında kurslar kendi eğitim ücretlerini kendileri belirlemektedir. En az 100 saat için kurslardan fiyat alınması ileride yaşanan sürprizlerin önüne geçmektedir. Bazı eğitim kurumları ara sınavlar yapmaktadır. Yapılan sınavlar için ne yazık ki ayrı ücretler talep etmektedir. Dolayısı en sağlıklı bilgi eğitim kurumunun kendisinden alınmaktadır.

Emlak Yetki Belgesi Alınmazsa Ne Olur?

Bu belge alınmadan emlaçılık yapmak kanunen yasaklanmaktadır. Bu belgeye sahip olmayan kişiler kaçak emlakçı statüsüne alınmaktadır. Kaçak emlakçılara ise ne yazık ki ağır cezalar uygulanmaktadır. Bu belgeye sahip olmadan dükkan açmanın cezası 3 bin TL ya da 10 bin TL arasındadır. Genellikle bu ceza nihai de olmamaktadır. İlgili bakanlıklar tarafından cezanın 10 katına kadar çıkması da mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra bu belgeyi almayan işletmeler emlak sitelerine üye yapılmamaktadır. Bu işlem genellikle en çok iş yaptıkları yerden kovulmaları demektir. Denetimlerin hız kazandığı bilinmektedir dolayısıyla belge bir an önce alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir