Sözleşmeye konu olan mülkiyetin sözleşmenin tüm şartları yerine getirilinceye kadar satıcının tasarrufunda kalmasıdır. Bu türlü sözleşmeler genel olarak taşınmaz malların satışında görülmektedir. Bir ev satışı gerçekleştiği zaman tüm borç ödenene kadar satıcının evde oturması gösterilebilmektedir. Veya tarla satışı olduğu zaman hasada kadar borç ödenmemişse satıcı hasadı toplamaktadır. Böyle şarta dayalı sözleşmeler mülkiyet muhafazalı satış sözleşmesi olarak anılmaktadır. Bu sözleşmeye taşınır, taşınmaz mallarda araçlarda hatta menkul ürünlerde başvurulmaktadır.

Noter Mülkiyet Muhafazalı Araçlarda Nasıl Uygulanır?

Bu satış türü araçlarda her iki tarafa da sorumluluk yüklemektedir. Araç hareket ettirilebilir olduğu için başına kazalar gelebilmektedir. Satıcı aracı sözleşmenin yapıldığı andaki gibi teslim etmekle yükümlü olmaktadır. Alıcı ise taahhüt ettiği vade de aracı satın alıp satıcıyı sorumluluktan kurtarmalıdır.  Bu satış sözleşmesi de noter huzurunda yapılmaktadır hatta bazı kişiler notere senet tasdik ettirmektedir. Bu satışın geçerli olmasındaki en elzem durum noter huzurunda yapılmış olmasıdır.

SON DAKİKA  2510 Sayılı İskan Kanununa Göre Şerh Ne Demek?

Noter Mülkiyet Muhafaza Nasıl Ortadan Kalkar?

Mülkiyet muhafazasını ortaya çıkaran satışın yükümlülükleri yerine getirilince mülkiyet muhafazası bitmektedir. Yani borçlu taraf borcunu ödeyince anlaşma satış anlaşması olarak tamamlanmış olmaktadır. Bazen de bu durum satan kişinin cayma hakkını kullanmasıyla ortaya çıkmaktadır. Bir diğer sebep sözleşmede yer alıyorsa alıcının caymasıyla mümkün olmaktadır. Satış işlemi zamanaşımına uğrarsa yine sözleşme hükümsüz duruma düşmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Kat İrtifakı İskan Nasıl Alınır?

Kat irtifakı inşaat aşamasında alınır. Birçok insan bunu iskan ile karıştırsa da…