Mimari proje müellifi yapıların proje aşamasındaki süreçlerde görev almış mimar ve mühendislere denilmektedir. Proje süreci inşaat yapılmazdan önce başlamaktadır. Mimarlar ilk tasarımı yapıp gerekli hesap ve kontrolleri değerlendirmektedir. Avan şekline alan proje belediyeye onaya gönderilmektedir. Belediyenin onay vermesi halinde yönetmelik ve de müteahhittin isteğine göre tasarım işine girişilmektedir. Sadece inşaat mühendisi ile iş bitmeyip birkaç farklı alanda mühendis de bu işin bir parçası olmaktadır. Jeoloji mühendisi, inşaat mühendisi hatta mimar koordineli bir çalışma yürütmektedir.

Mimari Proje Müellifi ve Görevleri Nelerdir?

Koordineli olarak çalışan mühendisler bu ekibi oluşturmaktadır. Her bir mühendis kendi alanına göre çalışıp bazı görevler üstlenmektedir. Jeoloji mühendisi inşaat yapılacak alanla ilgili yapıyı incelemektedir. Deprem riski yer altı yapısı bu kişinin konusuna girmektedir. İnşaat mühendisi inşaatın yapılması ile ilgili süreci takip etmekte hatta yönetmektedir. Makine mühendisi bu gruba ara ara dâhil olmaktadır. Asansör havalandırma gibi mekanik şartları değerlendirmektedir. Harita mühendisi yapının zemine oturma şeklini ele almaktadır. Peyzaj mimarları ise çevre düzenleme konularını yönetmek için ekibe katılmaktadır.

SON DAKİKA  Hazır Beton Tesisi Ne Demek?

Uygulamada Proje Müellifliği

2018 yılında çıkarılan bir yasa ile projelerde müellif bulundurma zorunluluğu kaldırılmıştır. Bu uygulama ne yazık ki birçok farklı sıkıntıyı beraberinde getirmektedir. Bu zorunluluğun kaldırılması ile projeye imza koyan kişilerin gerçekliği şüpheye düşmektedir. Mimar ya da mühendisler tarafından denetlenmeyen yapılar insanlar için risk oluşturmaktadır. Mimarlar ve mühendisler odası bu kararın kaldırılması için sürekli girişimde bulunmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Alçı Metrajı Nasıl Çıkarılır?

Alçı metrajı alçılama yapılması planlanan alanın metre kare cinsinden ölçümü olarak tarif…

İmar Planında D Ne Demek?

İmar planında bazı koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar genellikle büyük harflerle ifade edilmektedir.…