İskân yani diğer adıyla yapı kullanma müsaadesi belediyeler tarafından inşaatı tamamlanan yapılara verilmektedir. Oturma hatta her türlü kullanma izinlerini kapsamaktadır. Mal sahibinin talebi üzerine belediyelerin ilgili kurumlarından ya da valilikten başvuru yoluyla alınmaktadır. Bütün bu iskân ile ilgili işlemler 3195 sayılı kanuna göre yapılmaktadır. Bu kanunun 25. Maddesi iskân konusunu düzenlemektedir.

İskan Müsaadesi Nereden Alınır?

İskân müsaadesi alabilmek adına belediye ya da valiliklere başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru sahibi aynı zamanda iskânın da sahibi olmak zorundadır. Eğer iskânı alacak kişi başvuru yapacak durumda değil ise o zaman yasal temsilcisi başvuru yapabilmektedir. Belediye ya da valilik büroları başvuruyu aldıktan sonra bir ay içinde cevap verecektir. Bir aylık yasal süre asılır da cevap verilmez ise iskân başvurulduğu sekliyle kabul edilmiş sayılmaktadır.

SON DAKİKA  Armudu İskân Ne Demek?

İskan Alındıktan Sonra İskan Sahibinin Yükümlülükleri?

İskânı aldıktan sonra mülk sahibinin en büyük yükümlülüğü iskâna sadık kalmaktır. Yapının üzerinde en ufak bir değişiklik dahi olursa cezayı müeyyide uygulanacaktır. İlk başta inşaat mühürlenmektedir. Bazen karar daha ağır olup yıkıma kadar gitmektedir. Bunun yanı sıra kanunla belirtilmiş olan vergilerin de zamanında ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde faiz işlemeye devam edecektir. Bu borç belirli bir süre sonra icra takibine yol açmaktadır. Eğer kamu kurumları tarafından denetim sonrası ceza kesilmiş ise daha dikkatli davranmak gerekecektir. Aksi halde yıkım kararı kesinleşip yıkım ücreti de yapı sahibinden tahsil edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Elektrik Arızasını Kiracı Mı Öder?

Bu sorumluluk kira sözleşmesine ve yürürlükteki kanunlara göre belirlenir. Kiracı, kira süresi…