Son zamanlarda fon sahibi şirketler hayatın birçok alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu şirketlerin en fazla talep göreni bireysel emeklilik ya da bankalardır. Bu kurumlar fonları ellerinde tutarak al sat yaparak ya da yatırıma yönlendirerek kazanç sağlamaktadır. Çeşitli yatırım araçları ile oluşturulan fonların %80 gayrimenkul formlarından oluşunca bu fonlara gayrimenkul fonu denmektedir. Yatırıma yönlendirilen bu özellikli fonlara ise gayrimenkul yatırım ya da gayrimenkul ortaklık fonları adı verilmektedir.

Gayrimenkul Yatırım Fonu Özellikleri Nelerdir?

Gayrimenkul yatırım fonu oluşması için bazı özellikleri taşıması gerekmektedir. Bu fonların en önemli özelliği en az %80 payının gayrimenkullerden oluşması zorunluluğudur. Bu fonlar piyasadaki tüm portföy sahipleri tarafından kabul edilerek yürürlüğe girmektedir. Fon satışları başladığında 1 yıllık zaman önem arz etmektedir. Bir yıl içerisinde 10 Milyon Türk Lirası kadar satış yapmalıdır. Fonlar uluslararası fon saklama konusunda kabul görmüş şekillerde saklanmaktadır. Bu şartlar sabit şartlardır. Bazı durumlar da ekstra şartlarda aranmaktadır.

SON DAKİKA  Müstakil Parsel Ne Demek?

Gayrimenkul Yatırım Fonları Kimler Tarafından Çıkarılmaktadır?

Bu fonlar sermaye piyasası tarafından yatırım izni alan şirketler tarafından oluşturulmaktadır. Bu fonlar bazen süreli bazen de süresiz olarak çıkarılmaktadır. Bankalar bu formları çıkarmak için farklı tüzel kişilik taşıyan yatırım şirketleri kurmaktadır. Formların pazarlanması, vergilendirilmesi ya da değerlendirilmesi konusunda uzmanlar çalışmaktadır. Her fonun kuruluş amacı kar etmektir.  Dileyen herkes bu fonlardan almakta ya da yatırım yapmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir