Senedin noter tarafından düzenlenmiş haline verilen isimdir. Bu senedin düzenlenme sürecinin tümüne noterler hâkim olmakta hatta senedi bizzat düzenlemektedir. Senetler genellikle tutanak şeklinde yapılmaktadır. Düzenleme biçimindeki noter senedinin doğru olmadığı ispat edilene kadar doğruluğu kabul edilmektedir. Bu senetlere noter tarafından verilen yevmiye maddesi ile senedim tümü resmiyet kazanmaktadır.

Düzenleme Şeklinde Noter Senedini Konusu

Bu belge şahsın borçlu olduğu ya da borcunu kabul ettiğini noterde ikrar etmesiyle senede konu edilmektedir. Senetler genellikle birden çok taksitle ödenmesi planlanan borçlar için kullanılmaktadır. Ev, araba, taşınmaz ya da daha farklı birçok alanda yapılmaktadır. Senetlerin ödemesi yapıldığından a da yapıldığı ispatlandığında senetler hükümsüz olmaktadır. Bu belgeler resmi belge olarak her türlü çekişmeli konularda delil niteliği taşımaktadır. Borcun noter huzurunda tasdik edilmesi de ayrı bir güvence oluşturmaktadır.

SON DAKİKA  İskan Hududu Ne Demek?

Düzenleme Şeklinde Noter Senedi Ödenmezse Ne Olur?

Bu senetler ödenmediği takdirde öncelikle protesto ya da ihtarname çekilmesi gerekmektedir. Uzman görüşlerine göre ödenmeyen her bir senet için ayrı ayrı ihtar çekilmelidir. İhtara ya da protestoya karşı ödeme yapılmaz ise haciz işlemlerine başlanmaktadır. İcra dairelerine takip işlemi için başvuru yapılması süreci hızlandırılmaktadır. Haciz takibi sonucunda borcu karşılaması beklenen edim elde edilirse senetlerin resmi niteliği de yitirilmektedir. Senetlerin kaybolması, yırtılması ya da tahrif edilmesi durumunda ise notere başvuru yapılmaktadır. Bu başvuru ile noterdeki senetlerin suretleri aslı gibidir yapılarak ilgililere verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir