Son zamanlarda kredi kullanımı arttığı için ipoteğe dayalı borç kullanımı da artış göstermeye başlamıştır. Bu noktada kişiler, ipotek işlemlerinin nasıl yapıldığının yanı sıra ipotek sırasında dikkat edilmesi gereken konuları da araştırmaktadır. Bu konulardan biri ipotek sisteminin doğasında yer alan birden fazla ipotek tesisi yani derece sistemidir.

Bir gayrimenkul üzerinde resmi işlemlerle kayıt altına alınan birden fazla ipotek kurulması mümkün hale getirilmiştir. Fakat ipotek sistemleri, Türkiye’de birden fazla ipoteklere bölünmüş ve derece sistemi ile ayrılmışlardır. Bu sayede satış işlemlerinden elde edilecek gelirler, ipotek alacaklılarının derecelerine göre paylaştırılabilmektedir.

Bu noktada örnek vermek gerekirse bir gayrimenkulde 100 bin liralık 1. derece ipotek ve 200.000 liralık 2. derece ve 300.000 liralık 3. derece ipotek işlemi gerçekleştiriliyor. Taşınamaz mülkün 250.000 liradan satılması halinde 1. derece ipotek alacaklısı bu paradan tüm payını alabilecek ayrıca 150 bin liralık kalan ücret ise 2. derece ipotek alacaklısı olan diğer kişiye aktarılacaktır. Bu noktada 3. derecede ipotek tesis etmiş olan kişi, en yüksek meblağdan tesis ediyor olsa dahi derecesi yukarılarda olmadığı için herhangi bir para alma talebinde bulunamayacaktır.

SON DAKİKA  Su Sayaç Bedelini Kiracı Mı Öder? Bilinmesi Gerekenler Neler?

Bu noktada genel olarak gayrimenkul üzerinden ilk defa yapılacak ipotekler için 1. derece ipotek işlemlerinin yapılması sağlanmaktadır. Fakat 1. derece ipotek alanında miktarın belirlenmesine rağmen boşluk olursa ilk tesis işlemini gerçekleştirecek kişi veya kurumun 2. dereceden alacaklı olduğu bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

İpotek Terkin İşlemleri Başlatılmıştır Ne Demek?

Son zamanlarda borcu için ipotek göstermek zorunda kalan milyonlarca kişi, ipotek terkin…

Çankaya Belediyesi Emlak Vergisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Emlak vergisinde yapılandırma işlemi daha önce ödenmeyen vergilerle alakalıdır. Ödenmediği için faize…