Yakın zamanlarda otopark hesabı mimari projelerde önemli görülmektedir. Çevre ve şehircilik Bakanlığının son aldığı kararlar ile yeni uygulamalar gündeme gelmektedir. Otopark alanları değişen çevre şartları ile ne var ki uyumlu hale gelmek zorundadır. Öncelikle mimari projelerde yer alması gereken her daireye bir otopark uygulaması artık uygulanmamaktadır. Bunun yerine daire ölçülerine göre otopark sistemi uygulanmaktadır.

Mimari Projelerde Yeni Otopark Hesabı

Çevre şartları günden güne gelişim göstermektedir hatta bu değişim ülkemizde olumsuzluk şeklindedir. Ülkemiz nüfusunun artışı ile kullanılabilir imar alanlarının ne yazık ki azaldığı görülmektedir. Artan nüfusun toplumsal hayata katılmasıyla taşıt sayısı da artış göstermektedir. Özellikle sitelerin AVMlerin ve hatta devlet dairelerinin olduğu yerler araçtan geçilmez haldedir. Toplu iş yapılan iş merkezlerinin çevresi de açık otopark haline bürünmektedir. Bu türlü alanların etkin kullanılmasını isteyen kanun koyucu birçok farklı değişikliği uygulamaya başlamıştır. Bu uygulamalar başlıca şöyle tarif edilmektedir.

  • 80 metre karenin altındaki her 3 daire için 1 adet otoparkı uygun görülmektedir.
  • 80 ile 120 metre kare arasındaki her 2 daire için en az 1 otopark alanı yapılmak zorundadır.
  • 120 metre kareden 180 metre kareye kadar olan dairelerde en az 1 adet otopark yapılması gerekmektedir.
  • 180 metre karenin üzerinde olan her dire için ise 2 otopark alanı ayrılması istenmektedir.
  • Banka, AVM ya da mağaza gibi ortak kullanım alanları da yeni kanunlardan nasibini almaktadır. Bu alanlar 30 metrekareye 1 adet otopark zorunluyken metrekare hesabı 40 olarak değişmektedir.
  • İş merkezi olarak anılan yerlerde ise 40 olan alan 50 metre kare olarak güncellenmektedir. 50 metre kare ve üzerinde olan her bir büro için 1 otopark bulunması gerekmektedir.
SON DAKİKA  Hızlı Donan Alçı Nasıl Hazırlanır?

Mimari Projelerde Ortak Otopark Kullanımı

Aynı parsel ya da komşu parsel üzerinde bulunan gayrimenkul sahipleri otopark konusunda anlaşmaktadır. Hak sahiplerinin muvaffakatı ile ortak otopark kullanımı mümkün olmaktadır. Bitişik bahçe duvarları yıkılarak tek otopark haline getirilmektedir. Bu şeklin uygulanması sonucu bahçelerde otopark statüsü kazanmaktadır. Maliklerin talebi halinde ise birçok farklı komşu parsel birleşmektedir. Böylelikle ada otoparkları dönemi başlamaktadır. Otopark oluşturmak isteyen hak sahiplerinden yapı ruhsatı aşamasında ücretin tümü alınmamaktadır. Başlangıçta genellikle yüzde yirmi beşi alınmakta kalanı ise 18 taksitle tahsil edilmektedir.

Mimari Projelerde Otopark Zorunluluğu

Araç sayısının artması nedeniyle yapı alanlarında arabadan geçilememektedir. Bunun önüne geçmek isteyen ilgili bakanlık 5216 sayılı bakanlıklar kanununu uygulamaya geçirmektedir. Engelliler de artık yeni otoparklarda düşünülmektedir. En az iki adet araç şarj kısmı zorunlu tutulmaktadır. Bu kanunun yürürlüğü girmesi otoriteler tarafından ne yazık ki geç olarak nitelendirilmektedir. Yine de alanların en etkin kullanılmasını esas almaktadır. Bu kanun sayesinde her aracın ait olduğu otoparkta olması hedeflenmektedir. Aracıyla işe giden bir kişi aracını iş otoparkına eve geldiğinde ev otoparkına bırakmaktadır. Bu şekilde sokaklarda park edilen araç sayısının düşmesi ön görülmektedir.

SON DAKİKA  Mimari Projede Sığınak Hesabı Nasıl Yapılır?
3 comments
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Saten Alçı Zımpara Nasıl Yapılır?

Duvar boyası yapılmadan önce saten alçı uygulaması yapılmaktadır. Bu uygulama boyanın daha…

Mimari Projede K.B Ne Demek?

Mimari Projede k.b kolon boyutunun kısaltması olarak anılmaktadır. Kolon boyutunun hesaplanması mimari…

İmarsız Arsaya Ev Yapılır Mı?

İmarsız arsaya ev yapmak ya da kat çıkmak kanunlarla yasaklanmaktadır. İmarı olmayan…