İntikal gayrimenkul alanında mirasın hak sahiplerine devri anlamına gelmektedir. Hak sahibinin vefatı sonucunda veraset ilamı çıkartılarak mirasçılarına geçmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Miras yoluyla intikal eden menkul ya da gayrimenkuller ivazsız intikal olarak bilinmektedir. Çünkü burada murisler gayrimenkulün intikali esnasında para ödememektedir. Dolayısıyla hak sahibinin vefatıyla gerekli kanuni işlemler yapılarak varislere geçen gayrimenkuller intikal etmiş demektir.

Gayrimenkul İntikali Nasıl Gerçekleşmektedir?

İntikal işlemi iki türlü gerçekleşmektedir. Bunlardan ilki malikin ölümü ile mirasçıların veraset ilamı çıkarmasıyla mümkün olmaktadır. Veraset çıkıp intikal vergisinin ödenmesi ile birlikte intikal işlemi başlamaktadır. Bunun üzerine gerek noter gerekse tapu dairelerinde yapılan kanuni işlemler ile işlem sonuçlanmaktadır. Bazı durumlarda ise veraset intikal eden gayrimenkul tüm murislerin imzasıyla hemen satılmaktadır. Hak maliki öldükten sonra iki yıl veraset ilamı çıkmayan gayrimenkuller için devlet ilam çıkarmaktadır. Bu işlem resen gerçekleşmekte ne yazık ki çoğu zaman sorun yaşatmaktadır.

SON DAKİKA  Parsel Sorguda Ham Toprak Ne Demek?

Gayrimenkul İntikaline Konu Olan Kişiler Kimlerdir?

Gayrimenkul sahibinin vefatı ile intikale konu olan ilk kişiler birinci derece ailesidir. Bu aile eş çocuk ya da torunlardan oluşmaktadır. Bu her zaman böyle olmamaktadır. Hak sahibi vefatından önce miras bırakarak haklarını dilerse başka kişilere bırakmaktadır. Bazen de kurumlara miras devri görülmektedir. Bu şekilde de gayrimenkul intikaline yasalarımız izin vermektedir. Gayrimenkul intikali için geçerli olan tüm hususlar menkul değerler için de geçerli olmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir

Çankaya Belediyesi Emlak Vergisi Yapılandırma Nasıl Yapılır?

Emlak vergisinde yapılandırma işlemi daha önce ödenmeyen vergilerle alakalıdır. Ödenmediği için faize…