Gayrimenkul dilimize Arapçadan giren bir tamlama olarak tarif edilmektedir. Kelime manası olarak bakıldığında taşınmayan demektir. Buradan hareketle gayrimenkul mal denilince taşınmayan ama maddi değeri olan mallar akla gelmektedir. Ev, arsa, arazi hatta tarla gayrimenkul mal olarak bilinmektedir. Aynı zamanda gayrimenkul taşınmaz malların hukuki adıdır.
Gayrimenkul Mallar Nelerdir?
Gayrimenkul mallar kavramı geniş olmasıyla bilinmektedir. Yeryüzünde ne kadar taşınmayan arazi mal ya da farklı unsalar varsa bu kavrama dahil edilmektedir. Dolayısıyla başlıca gayrimenkuller şunlardır.
- Ev
- Arsa
- Arazi
- Tarla
- Bağ
- Bahçe
- Fabrika
- Depo
- Maden sahası
- Spor sahaları ya da tesisleri
- Kömür havzası şeklinde sıralanmaktadır.
Buradaki ürünler mal olarak nitelendirilmektedir. Bunun dışında ticari olarak değer biçilmeyen gayrimenkuller da bulunmaktadır. Bunlarda örnek olarak tarihi kalıntılar ya da antik keşifler olarak anılmaktadır.
Medeni Kanuna Göre Gayrimenkul Kapsamı
Ülkemiz medeni kanununun çok büyük bir bölümü gayrimenkullere ayrılmaktadır. Ülkemiz gibi toplumlar toprağa aşırı değer vermektedir. Bu nedenle medeni kanun bu duruma kapsam çizmektedir. Medeni kanuna göre gayrimenkul tanımı şöyledir. Mülkiyet mevzusuna konu olan ve yerinde sabit bulunan şeylerdir. Buradan anlaşıldığı üzere medeni kanun toprağı esas almaktadır. Yine de toprağın üzerine yapılması muhtemel her yapıyı hukuksal olarak incelemektedir. Gayrimenkullerin tapudaki sicil bilgilerine müstakil ya da daimi müstakil olarak yazılmaktadır. Bu taşınmazların üzerine inşa edilen her yapıda oluşan anlaşmazlıklar medeni hukuk kapsamındadır.