Son zamanlarda ipotek yoluyla borç alan veya alacağına karşı ipotek işlemi gerçekleştirmiş olan milyonarca kişi, serbest dereceden istifade hakkı ne demek araştırmasını sıklıkla yapmaktadırlar. Bu noktada genel anlamda ipotek durumunun var olan veya gelecekte ortaya çıkacak herhangi bir sorundan dolayı borç adına bir gayrimenkulün gösterilmesi olarak bilinmektedir.

Bu noktada serbest dereceden yararlanma hakkı ise bir üst ipotek sırasının boşalması durumunda ipoteğin boşalan sıraya çıkma hakkı kazandığını gösteren belgedir. Bu durum, birçok alacaklı – borçlu arasında yaşanabilmekte ve resmi evraklarda da yer alabilmektedir. Bu nedenle serbest dereceden istifade hakkı konusunda mutlaka dikkatli olmakta yarar var.

Serbest Dereceden İstifade Hakkı Ne Anlama Gelmektedir?

Şimdilerde hukuk alanında sıklıkla görülmekte olan serbest dereceden yararlanma hakkı, ipotek derecesindeki unsurların bir üst sıranın boşalması durumuyla boşalan sırayı doldurma hakkına verilen isimdir. Bu noktada ilgili hakkında ipotek resmi senedinde de yer alması ve iki tarafa da sunuluyor olması gerekmektedir.

SON DAKİKA  Edinme Sebebi İntikal Ne Demek?

İpotek resmi senedinde yer almayan serbest dereceden istifade hakkı durumlarında bir üst sıranın boşalması halinde dahi ipotek derecesinin otomatik olarak bir üst sıraya yükselemediği gözlemlenmektedir. Bu nedenle iki tarafın da ipotek resmi senedi oluşturulurken ilgili hakka dair yazılan maddelere dikkat etmesi ve olası bir sorunda mutlaka müdahale etmesi şattır. Aksi halde oldukça zorlu bir sürece de girilebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir