Mimari Projede k.b kolon boyutunun kısaltması olarak anılmaktadır. Kolon boyutunun hesaplanması mimari açıdan önem arz etmektedir. Kolonlar yapıyı ayakta tutan ana unsurlar olarak bilinmektedir. Betonarme binaların inşaat mühendisliği ya da mimarinin girişi olarak belirtilmektedir. Bu boyutlar inşaat için o kadar önemlidir ki herkesin merak ettiği ortak unsurdur. Ev almak isteyen kişiler hatta komşular dahi kolon boyutunun önemine dikkat çekmektedir.

Mimari Projede K.B Nasıl Belirlenir?

Kolon boyunun belirlenmesi için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin en başında basit maketleme olarak da anılan örnek boyutlama gelmektedir. Bu ön boyutlandırma çalışması boyutlandırma konusunda fikir vermektedir. Bunun yanı sıra birde auto cad tarzı programlar ile verilen değerler üzerinden sonuç alınmaktadır. Kolon boyutu belirlenirken yapının lokasyonuna da dikkat çekilmektedir. Planlanan kat yüksekliği yine bu konuda belirleyici olmaktadır. Ülkemizde kullanılan genel kolon boyları 30*30 ya da 30*40 boyutlarında olmaktadır.

Mimari projede K.B Önemi Nedir?

Kolonlar binaları ayakta taşımaktadır. Kolonların sağlamlığı binanın mukavemetini de belirlemektedir. Deprem kuşağında yer alan ülkemiz de kolonları sağlam olan binalar daha az hasar görmektedir. Doğal afetler karşısında binalar kolonları ile ayakta durmaktadır. Sel baskını gibi bir diğer afette kolonlar ayakta durduğu müddetçe can ya da mal kaybı yaşanmamaktadır. Kolonlarda kullanılan malzemeye göre değil kolonun boyuna göre malzeme kullanımı esas alınmalıdır. Bu şekilde zamanla esneyen binaların bir tarafa doğru meyil almasının da önüne geçilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Dikkatinizi Çekebilir